top of page

5 rád ako zvládať stres

Aktualizováno: 9. 5. 2021

fithits Napätie sa občas pritrafí, nie je to nič také hrozné :), je súčasťou života. Je však iste fajn naučiť sa s ním pracovať a znova sa uviesť do rovnováhy. Dá sa stresu predísť? Podľa mňa väčšinou áno a tu je 5 tipov, ako na to:)


1. Vedieť, čo ma stresuje a vyhnúť sa stresovým faktorom

Znie to jednoducho, ale na otázku "Čo Ťa stresuje?" vie málokto hneď odpovedať. Tiež som sa musela nad tým chvíľu zamyslieť a potom ešte jednu chvíľu a oveľa dlhšiu :) Ale menšou analýzou na to môžeme nakoniec prísť. Napríklad: niekoho znervózňuje, keď musí niekde čakať, povedzme v zápche v aute. A prečo vlastne ?


Ak sa nemôžem stresovým faktorom vyhnúť, čo najviac si ich spríjemním

Zápchy alebo dlhé rady sú zrejme jeden z najstresovejších vonkajších faktorov. Človeku sa začne počas zápchy produkovať oveľa viac adrenalínu.

Najčastejšou pravdepodobnou príčinou, prečo je dopravná zápcha pre nás stres je, že niečo nestihneme, že strácame čas, alebo budeme meškať, resp. máme nejaké ďalšie plány. Keď teda som tento typ, čo ma veľmi znervózni a vystresuje zápcha na diaľnici,, mám niekoľko možností, ako to riešiť:


Vyhnúť sa stresovému faktoru, ak sa to dá, alebo si ho spríjemniť. Napríklad, pôjdem o polhodinu skôr do práce, resp. kamkoľvek cestujem, dám si teda časovú rezervu. Čas je mnohokrát veľmi stresový faktor, keď ho nesprávne odhadneme.

Keď už v tej zápche musím byť, je dobré prijať túto situáciu a čas si spríjemniť. Ok, je zápcha, pustím si svoju obľúbenú hudbu, alebo keď s niekym cestujem, môžeme sa aspoň porozprávať. Netrpezlivosť je pravdepodobne často spôsobená práve očakávaniami, ktoré sa nám vzdiaľujú. Takto to môžem rozanalyzovať so všetkými faktormi, ktoré ma stresujú.



Nereálne stanovovanie úloh, často vytvára stres.

2. Menej je niekedy viac

Človek pod tlakom času je neustále v strese. Nestíha. Dávať si príliš veľa úloh, ktoré nemám šancu zvládnuť je asi veľmi časté. Zoznam úloh nemá predsa koniec, nie ? :D Práce je a bude stále veľa, je to nekonečný plynúci prúd a vďaka za to, že máme prácu. Ale každodenné úlohy je dobré si stanovovať naozaj reálne s ohľadom na výkonnosť a kondíciu. Niekedy je menej viac a keď som v kľude a nie pod tlakom, väčšinou aj viac urobím.


Manažment denných úloh je dôležitá súčasť doma aj v práci, ak nás trápi stres. Napíš si zoznam do mobilu, či na papier, nezabudni však reálne odhadnúť čas na každú úlohu. Zoraď úlohy podľa priorít a na daný deň vyber len toľko úloh, koľko sa tam reálne časovo zmestí. Nezabudni do svojho rozpisu započítať aj pauzy a čas na malý relax, či uvoľnenie.



Uvoľnenie dodá telu opäť novú energiu a odstráni napätie.

3. Pravidelné relaxovanie a vedome uvoľnenie

Táto technika nezaberie viac ako pár minút a pomôže uvoľniť celé telo a myseľ. Stačí si nájsť pohodlné miesto v sede, v ľahu, dokonca aj v stoji, ak to nejde inak a presunúť pozornosť na dýchanie (čerpám zo systému Joga v dennom živote). Pozorujte každý nádych a výdych, to ako plynie dych. Oči môžu byť zavreté alebo otvorené. Pozorujte rytmus dychu, ako s nádychom stúpa od pupka k hrdlu a s výdychom klesá od hrdla k pupku, dych nemanipulujte. Dýchajte nosom. Každý vedomý výdych odplavuje stres a pokiaľ cítite veľké napätie, dych prehĺbte do brucha ešte viac a robte hlboký nádych nosom a dlhý výdych nosom. Stačí pár minút.


Ak máte čas naviac, precíťte následne celé telo pomaly od prstov na nohách až po temeno hlavy a naspäť od hlavy k prstom na nohách a uvolnite postupne svaly celého tela tak, že na ne chvíľku sústredíte pozornosť. a uvoľníte ich. Viac o uvoľňovaní vás naučia na kurzoch jogy - LINK nájdete TU.



Práca s mysľou, myšlienkami a očakávaniami dokáže pomôcť uvoľňovať napätie.


4. Myšlienky, predstavy a očakávania - práca s mysľou

Vnútorné stresové faktory, ktoré nám často môžu spôsobovať obrovské napätie sú napríklad negatívne zafarbené myšlienky prameniace zo strachu alebo z obáv. Tiež nesplnené predstavy alebo očakávania vedia človeku narušiť pohodu a harmóniu. Chce to určitý mentálny tréning, aby naša myseľ prepla na pozitívny alebo aspoň neutrálny "program", keď potrebujeme.


  • Môžem ovplyvniť práve v tejto chvíli danú vec, z ktorej mám obavu ? Pomôže mi, že sa strachujem, trápim alebo myslím na to isté dokola práve v tejto chvíli? AK nie prelaďte myseľ na niečo úplne iné a vedome vracajte myšlienky k inej téme alebo činnosti.

  • Fyzická práca - je veľmi dobrý liek :) napríklad v záhradke, alebo upratovanie, prípadne pohyb a šport, ak vás baví. Obráti pozornosť navonok veľmi rýchlo.

  • Dobrá pohodová kniha, či film sú často pre myseľ relaxom.

  • Pozitívna motivácia. Aj keď to znie ako klišé, podvedome to naozaj pôsobí. Opakovať si napríklad, všetko bude v poriadku, všetko sa vyrieši, všetko dobre dopadne atdˇ, pomáhajú úplne zmeniť vaše myslenie a tým aj vyžarovanie, náladu a reakcie :).

  • Prijatie situácie. Vyžaduje určité naše úsilie a zároveň vzdanie sa predstavy o tom, ako sme to chceli pôvodne. Prijať novú situáciu bez stresu a napätia sa dá naučiť.

  • Meditácia (koncentrácia) je už konkrétna jogová technika na prácu s mysľou a vedomím, ak sa tomu chcete venovať viac do hĺbky. Vyberte si učiteľa, ktorý je skúsený a cvičením vás prevedie. Opäť odporúčam TU : LINK


Nie nadarmo sa ľudovo hovorí, že príroda lieči. Pravidelné vychádzky v prírode veľmi pomáhajú odbúrať napätie.

5. Čerstvý vzduch a veľa životnej energie

nájdete v prírode a v lese. Aj mestský park je lepší než nič, ale les - teda veľa stromov produkujú množstvo blahodarnej životnej energie, ktorá nás doslova povzbudí a vyplaví mnoho napätia.


Keby sme zosumarizovali 5 rád, ktoré nám môžu pomôcť predísť stresu, tak sú to dnes tieto:

  1. vedieť čo ma stresuje a prečo + vyhnúť sa stresovým faktorom

  2. menej je viac - nedávať si príliš veľa úloh, ktoré nemám šancu zvládnuť

  3. pravidelne relaxovať a vedome sa uvolniť

  4. práca s myšlienkami

  5. čerstvý vzduch a prána

A čo vy, ako sa vám darí byť v pohode a bez stresu ? :)

Napíšte do komentára ;)

242 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page