top of page

Sila esenciálnych olejov a vôní

Aktualizováno: 28. 5. 2021

fithits Jednou úžasnou metódou, či priam terapiou, ktorá nám môže dodať energiu, udržať nás fit fyzicky i mentálne, zlepšiť náladu alebo dokonca navrátiť motiváciu sú pre mňa esenciálne oleje. Možno sa nad tým pozastavíte. Naozaj majú esenciálne oleje takú silu ? .....

Ich jedinečnou vlastnosťou je to, že nielen, že sa vedia dostať do fyzického tela a priniesť tam mnoho benefitov byliniek a rastlín, ktoré "zastupujú", ale vedia priamo ovplyvňovať našu mentálnu stránku, psychiku. Vôňa je éterická, vôňu nevidno a predsa môže mať veľkú silu a možnosti, ako nám pomôcť a odovzdať množstvo energie z prírody. Ovplyvňuje nielen fyzickú stránku, ale aj tú jemnohmotnú a to ma na tom naozaj baví : ) ...

Esenciálne oleje dokážu pomôcť odbúrať stres, zlepšiť náladu, dodať energiu, či dokonca navrátiť stratenú motiváciu....

Čo to vlastne esenciálny olej je ?

Esenciálne oleje sú vysoko vonné esencie, ktoré sa pri teple rýchlo odparujú a sú veľmi koncentrované. Ich účinok je dynamický, aktívny a začína hneď po aplikácii (napríklad pri kúpeli), dostávajú sa TEDA veľmi rýchlo tam kam majú.


Esencie sa získavajú z listov, kvetov, stoniek, plodov a koreňov rozličných rastliniek alebo stromov destiláciou vodnou parou, prípadne lisovaním s následným mechanickým odstredením. Tak, aby sa zachovali všetky vzácne látky. Niektoré sú naozaj veľmi vzácne a preto sa to odráža aj na cene. Sila ich účinku však podľa mňa určite stojí za to. Neviem si esenciálne oleje vynachváliť nakoľko mi veľmi pomohli a pomáhajú v náročných časoch a na sebe viem, že skutočne dokážu upraviť nielen telo, ale aj energiu a mentálnu stránku človeka :)


Na trhu sú aj syntetické umelo vyrobené vône a sú aj v niektorých vonných olejoch a zmesiach olejov, preto sa vždy treba na to informovať u predajcu alebo výrobcu. predsa len účinok prírodných esenciálnych olejov je posunutý úplne "na iný level". :)



Esenciálne oleje na dobrú náladu.
Esenciálny olej je éterický, veľmi rýchly a aktívny, preto aj účinok prináša veľmi dynamicky.

Účinok vybraných esenciálnych olejov je rôznorodý

Každý esenciálny olejček má akoby predurčenú dráhu v tele a v energetickom poli človeka, kam má smerovať a čo bude riešiť. Keď sa pekne pochytajú za ruky viaceré esenciálne oleje :), teda keď pospájame rôzne olejčeky do určitých kombinácií, efekt je ešte komplexnejší, synergický, harmonizačný a silnejší. Môžeme spomenúť niektoré základné esencie a ich všeobecné účinky.


Eukalypt je známy a obľúbený esenciálny olej. Jeho najznámejšie účinky sa uvádzajú na zápaly dýchacích ciest, prechladnutie, horúčky, zápaly nosových dutín, kašeľ, sennú nádchu, astmu, reumu. Už menej sa však spomína, aký úžasný účinok má eukalypt na nervový systém. Doslova uvoľňuje napäté nervy a dáva im svoju silu.


Levanduľa je esenciálna klasika. Veľmi obľúbená bylinka, typicky aromatická. Vie pomôcť pokožke pri akné, ekzémoch, má protizápalové účinky, proti-kŕčové účinky, dobrá na reumatizmus. Známe sú aj jej účinky sedatívne na nervové vypätie, nespavosť, migrény.


Citrón a aj ďalšie citrusové vône sú známe a obľúbené práve pre svoju sviežosť a aktívnu vôňu, ktorá povzbudí a dodá energiu a koncentráciu. Aktivuje pozornosť. Okrem toho má antibakteriálne účinky, na mastnú pokožku, lupiny, akné, má protikŕčové účinky, na tráviace ťažkosti, stres. Esenciálny olej z pomaranča je veľmi obľúbený do parfumov pre svoju príjemnú sladkú hrejivú vôňu. Pôsobí tiež dobre na trávenie a na psychiku ako antidepresívum a odplavovač stresu.


Kadidlo (zo živice) je prínosné pre svoje antiseptické zemité hlboké účinky. Môžeme ho používať na infekcie dýchacích ciest, astmu, skvelý je pre regeneračné účinky na pleť, podporuje hojenie rán. Priaznivo pôsobí na náladu a psychiku - ukľudňujúco až sedatívne. Kadidlo nesadne každému, ale v kompozíciách vôní má určite svoje miesto.


Esenciálne oleje na dobrú náladu.
Esenciálne oleje sú energy boostery a prinášajú novú motiváciu.


Ako esenciálny olej vlastne použiť ?

Olejčeky majú rôzne možnosti, ako ich využiť. Dajú sa:

  • inhalovať,

  • pridať do aróma difuzéra,

  • vmiešať do krému, oleja alebo inej kozmetiky,

  • dokonca sú aj sety do auta na vôňu,

  • Asi najúčinnejšie sú podľa mňa aróma kúpele. Do kúpeľa pridáte zmes rastlinného oleja a esenciálnych olejov, prípadne soľ, či iný nosič, aby sa esenciálny olej s ním zmiešal a neostal len plávať na hladine vo vani.


Aróma difuzéry na esenciálne oleje
Aróma difuzéry v podstate nahradili aróma lampy.

Jedným možným jednoduchým a praktickým spôsobom, ako používať esenciálne oleje je aróma difuzér, ktorý odparuje oleje do ovzdušia v miestnosti. Môžeme tak cítiť vôňu a zároveň ju inhalovať a zvlhčiť vzduch.

Aróma difuzérov je ozaj veľké množstvo, ja poznám dva od Primavery, (Primavera je jedna zo značiek, ktorá prináša čisto prírodné esenciálne oleje) Feel Happy a Simply Silent.

Feel Happy kombinuje niekoľko funkcií, má 3 rôzne typy "hmly", pri ktorých využíva iný objem vody. Záleží teda, ako veľmi chceme zvhlčiť vzduch a ako intenzívnu vôňu chceme. Aróma difuzér Simply Silent je unikátny najmä tým, že pre aromaterapeutický kúpeľ nepotrebuje ani kvapku vody. Ak si chceme esenciálny olej užiť v čo najčistejšej podobe, aróma odparovač Simply Silent je úplne ideálny.


Pomocou difuzérov teda môžeme inhalovať esenciálne oleje, uvolniť, zlepšiť alebo povzbudiť náladu a energiu. Nebojte sa esenciálne oleje miešať a vytvárať skvelé vonné kompozície, alebo sa inšpirujte na internete. Kreativita skladania vôní je jednoducho úžasná :)


Niet divu, že niektoré obchody začali používať v predajniach nielen hudbu, ale aj vôňu a uspeli vyššími tržbami :). Vône pôsobia a vedia nás pozitívne ovplyvniť


Aróma kúpele s esenciálnymi olejmi.
Terapeutické kúpele s esenciálnymi olejmi pôsobia na telo i myseľ.
Aróma kúpeľ, po ktorom sa cítiš FIT a čo si namiešať na podporu motivácie?

Osobne mám veľmi rada aróma kúpele. Myslím, že kúpeľ umožňuje esenciálnym olejom naplno sa prejaviť. Vstrebávajú sa do pokožky, prenikajú do tela a zároveň ich inhalujeme, dostávajú sa teda všade.

Pred kúpeľom si najprv pripravíme rastlinný olej, akýkoľvek kvalitný, napr sezamový, mandľový, podľa vášho výberu. Sezamový olej je trochu aromatický, ale jeho účinok je hlboko uvoľňujúci. V ajurvéde sa používa na teplé upokojujúce masáže.


Do oleja nakvapkáme zmes esenciálnych olejov, dobre rozmiešame a tesne pred začatím kúpeľa nalejeme zmes do vane a opäť dobre premiešame.


Zmesi, ktoré si môžete namiešať na kúpeľ môžu byť všakovaké. Mne sa páčie tie s vyššou dávkou esenciálnych olejov, ale treba si dávkovanie prispôsobiť sebe a svojej pokožke, aby vás v kúpeli nepálili.


  • Kúpeľ na energiu: 3 kvapky rozmarínu, 3 kvapky citrónu a 2 kvapky eukalyptu (prípadne zvýšte dávku na dvoj až trojnásobok ;) Alebo: 3 kvapky bergamotu, 2 kvapky grepfruitu, 3 kvapky ružového dreva alebo ruže (prípadne dávku znásobte).

  • Kúpeľ na uvoľnenie svalov a bolesti svalov: zázvorový esenciálny olej, čierne korenie esencia a klinčeková esencia - dávkovanie podľa potreby.

  • Kúpeľ, keď sa chceš cítiť lepšie a fit: jazmín 6 kvapiek, rozmarín 5 kvapiek a grep 3 kvapky.

  • Esenciálne oleje, ktoré sú doslova energy boostery sú napríklad aj mäta, sladký pomaranč, rozmarín a citrón. Môžete si ich namiešať po 3-6 kvapkách

  • Pre pocity dobrej nálady a byť happy: levanduľa 5 kvapiek, bergamot 5 kvapiek, jazmín 5 kvapiek, bazalka 3 kvapky, citrón 3 kvapky, ruža 3 kvapky.

  • Čo namiešať na podporu motivácie? Vyberte si aspoň 3 z nich po 5 kvapiek: Čierny smrek, eukalypt, grep, alebo rozmarín, mäta, lemongras, alebo elemi, čierne korenie, limeta, alebo bergamot, sladký pomaranč a borievka.

Nevadí ak niečo chýba, alebo to namiešate inak, najmä aby ste mali z kúpeľa, či novej zmesi do difuzéra radosť a dajte si pozor, aby boli oleje prírodné, teda dobré pre zdravie. :)


AK máte svoje recepty a chcete sa s nimi podeliť, napíšte do komentára :)



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page